söndag 27 oktober 2013

Nu ska vi fatta Galoppen :)


En aktuell artikel som Viktiria Tengvall skrivit och jag kopierat från tidningen Hippson.

Nu ska vi träna Galoppfattning jag och Pine:)




Lär ridtravaren att ”fatta galoppen”

Många som köper ridtravare väntar med att lära hästen galoppfattning tills traven sitter. Men det är bättre att börja i tid och att lära hästen själva fattningen så snart som möjligt, precis som när du tränar en unghäst.


Text & foto: Karin Janson
  
Victoria Tengvall har hållit träningar för Ridtravarförbundets distrikt Dalarna och har coachat ekipaget Elinor Selldén och hästen Tapestry i åtta år. Tapestry, som har flera starter på travbanan i bagaget, har tillsammans med Elinor kammat hem tredjeplatsen i en regional LB:3 och ridit på godkända procent i en LA:4 den här säsongen.
– Att skola om en ridtravare är i stort sett samma jobb som att rida in en unghäst. Men ridtravarna kan behöva mer taktträning, plus att man får lära dem att lösgöra sig psykiskt. Sedan är det förstås olika från individ till individ, säger Victoria.
  
Börja i tid
Det här med att lära hästen signalen för galopp tycker hon att man kan göra tidigt. Efter det bör du gå långsamt fram med att jobba upp bärigheten i galoppen, hästen måste hinna bygga muskler och stärka kroppen.
– Det finns en fördom om att varmblodstravare har svårt med galopp, men jag tycker inte att den stämmer. Jag har mött många som har riktigt bra galopp. Däremot har de ofta så bra balans i traven att de kan trava på väldigt snabbt utan att behöva fatta galopp.
Att få hästen att hitta rätt takt kräver många års övning. Både Victoria och Elinor betonar vikten av att ta hjälp av en tränare.
– Var inte rädd för att misslyckas. Jag och Tapestry har åkt ut på träningar i alla år och har aldrig stött på några fördomar för att han är ridtravare. Bland annat har vi åkt ner till Strömsholm och ridit för Grand Prix-tränare, för dem har det varit självklart att lägga passen på den nivå vi har varit på, säger Elinor.
Framför allt måste man våga träna galoppfattningar.
– Det finns exempel på ryttare som rider sina varmblod i perfekt form i trav, men de kommer aldrig vidare till nästa steg. Om man väntar för länge kan det bli svårt att få hästen att vilja galoppera sedan, säger Victoria.
  
  
Förslag på övningar
  
Galoppfattning i hörn
I början kan man öva galoppfattning på ett och samma ställe, för att göra det tydligt för hästen. 
En bra grundövning är att trava på en 20-metersvolt och att sakta av till skritt mellan exempelvis H och C. Mellan C och M gör du en ny igångsättning till trav och travar fram till H igen. 
Efter ett tag kan du i stället trava mellan H och C och byta ut igångsättningen mellan C och M till galopp. Därefter följer du fyrkanten i stället för att fortsätta på volten.
– Försök att göra galoppfattningen när ni är i hörnet, då har hästen lättare för att skjuta på med bakbenen. Titta gärna utåt i fattningen för att öppna upp höften, säger Victoria.
Fattningen kan förstärkas med röstsignaler, eftergift på innertygeln, och att ryttaren ställer sig i lätt sits och ger en tydlig galoppskänkel. Om hästen fattar galopp ska man berömma mycket. Men bryt av efter ungefär halva långsidan, genom en förhållning på innertygeln.
– Gör hellre många fattningar än att galoppera runt på spåret i full fart. Det viktiga i det här skedet är att hästen lär sig signalen.
  
Galoppfattning över bom
Placera en bom strax före eller strax efter ett hörn. Rid an i lätt sits och gör en galoppfattning i ”språnget” över bommen. Precis som i föregående övning bör man sakta av efter ett par galoppsprång och berömma hästen mycket när den fattar.
  
Skänkelvikning och galopp
Rid en skänkelvikning i trav från exempelvis C till B. Gör en galoppfattning vid B. Galoppera rakt fram och bryt av i hörnet.
  
Öppna och galopp
Rid öppna i trav från exempelvis H till E. Vid E fattar du galopp och vänder hästen rakt över ridbanan, så att fattningen sker i svängen. Galoppera ett par steg och bryt sedan av.
– Man kan även fatta galopp efter en sluta, men jag rekommenderar inte det under hästens inlärning. Detta eftersom den då kan lära sig att fatta galopp på dubbla spår, säger Victoria Tengvall.
  

Syfte med övningarna: 
Att lära hästen signalen för galopp. Det tidiga avbrottet lär hästen att den inte får rusa iväg, utan att den ska lyssna på ryttarens förhållning.
  
Svårighetsgrad: 
Bas.
  
Tänk på: 
Om din häst blir väldigt stressad av galoppfattningen, vänta med nästa fattning tills den har lugnat ner sig igen. Annars kommer den att rusa in i fattningarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar